Skip to main content

De oorzaken van de rioollucht

Heeft u last van een vervelende rioollucht in huis? Dan wilt u daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Vaak duidt deze vervelende geur op afvoer- of rioleringsproblemen. Het is dus ook zaak dat de oorzaak snel wordt gevonden en verholpen. We vertellen u graag meer over de mogelijke oorzaken en uiteraard over de oplossingen. Er zijn verschillende problemen die de stank in uw huis kunnen veroorzaken. Lees hier de meest voor de hand liggende.

Hulp nodig bij uw rioollucht in huis? Wij staan u bij met vrijblijvend advies.

Neem contact opLees meer over Riocare
Heeft u last van een rioollucht in huis?

Lekkage

Een lekkage kan naast wateroverlast ook stankoverlast geven. Wanneer u een rioollucht opmerkt in uw huis, kunt u alle plekken met een afvoer en andere plekken waar waterleidingen lopen controleren op lekkage. Denkt u hierbij aan het toilet, de wasmachine en de vaatwasser, maar ook aan de meterkast, eventuele kruipruimte en cv-ketels.

Droogstaand sifon

Wanneer een bepaalde afvoer voor een langere tijd niet is gebruikt, komt het sifon droog te staan. Dit kan vervolgens zorgen voor een vervelende geur. Wanneer u merkt dat de geur uit een enkele afvoer komt, kunt u dit gemakkelijk oplossen door hier even water doorheen te laten lopen.

Verstopping in uw afvoer

Wanneer er zich een verstopping bevindt in een afvoer, kan de afvoer niet ontluchten. Dit betekent dat de lucht niet naar buiten komt en de geur uiteindelijk via de afvoer zelf uw huis intrekt.

Verstopping of beschadiging in het riool

Hebben uw buren ook last van de rioollucht in huis? Dan kan het probleem zich buiten uw huis bevinden. Wanneer het water niet goed kan worden afgevoerd door het rioleringssysteem, kunnen de vervelede geuren omhoogkomen. Dit heeft als gevolg dat u een stinkede lucht kunt ervaren.

Geen goede ontluchting van uw riolering

Heeft u voornamelijk last van de rioollucht in huis op de momenten dat het regent? Dan heeft het probleem waarschijnlijk te maken met een slechte ontluchting van uw riolering. Het is belangrijk dat uw riolering een goede ontluchting heeft, zodat de geuren uit het huis kunnen ontsnappen. Wanneer uw ontluchtingssysteem niet in een goede staat is en het gaat regenen, drukt de regen als het ware de geur terug uw riolering in en ervaart u die vervelende lucht.

De oplossingen voor de ongewenste geur

Ten eerste bevelen wij u aan om een huis goed te ventileren wanneer u last heeft van een rioollucht, ten minste tot het probleem is verholpen. Zo voorkomt u dat de (schadelijke) gassen gevolgen kunnen hebben voor uw gezondheid.

Wanneer u last heeft van een verstopping in uw afvoer, kunt u proberen dit eerst zelf te verhelpen. In onze blogs die wij hierover hebben geschreven, leest u hoe u dit kunt doen.

Heeft u last van lekkage, een slechte ontluchting of een grondiger probleem? Schakelt u dan de hulp in van een rioleringsbedrijf zoals Riocare. Door middel van een rioolinspectie kunnen wij exact achterhalen wat de oorzaak van de rioollucht in huis is en kunnen dit kundig oplossen.

Neem contact opLees meer over Riocare
Heeft u last van een rioollucht in huis?
Open chat
Hallo, welkom bij Riocare!
Hoe kan ik je helpen?