Skip to main content

Riolering, het ligt onder alle huizen. Maar hoe werkt de riolering eigenlijk? Al het water dat door de douche, gootsteen of wc loopt komt uiteindelijk in het riool terecht. Ook het regenwater stroomt het riool in. Het regenwater dat wordt opgevangen stroomt via een gezamenlijke leiding samen met het afvalwater naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). 

Er zijn ook gescheiden systemen. Deze vangen het regenwater in een aparte leiding op. Het afvalwater gaat naar de zuivering, het regenwater wordt in de meeste gevallen weer teruggegeven aan de natuur. Het kan voorkomen dat het riool verstopt raakt of dat de leidingen gerenoveerd moeten worden door slijtage. Door een rioolinspectie uit te voeren kom je erachter wat het probleem is.

De diensten van RiocareNeem contact op

Welke soorten riolering zijn er?

In Nederland ligt er ongeveer 126 duizend kilometer aan rioolleidingen. Er zijn een aantal verschillende soorten riolering:

Mechanische riolering

Deze vorm van riolering wordt vaak in het buitengebied gebruikt. Er wordt hier gebruik gemaakt van pompputten om het afvalwater onder druk door kleine rioolbuizen af te voeren. Hier wordt geen hemelwater in meegevoerd. Hemelwater is simpelweg regenwater dat via regenpijpen en de straten in het riool terecht komt.

Vrijvervalriolering

Bij vrijvervalriolering liggen de rioolbuizen onder een helling. Door zwaartekracht hoeven er geen pompen gebruikt te worden. Hemelwater kan hierin worden meegenomen. De vrijvervalriolering kent twee verschillende soorten:

  • Gemengd riool
    Hier worden het afvalwater en hemelwater gemengd opgevangen in het riool en naar de zuivering gebracht. Wanneer er te veel hemelwater wordt opgevangen, kan via de overstort een deel worden getransporteerd.
  • Gescheiden riool
    Hier wordt het afvalwater apart opgevangen en naar de zuivering gebracht. Het hemelwater wordt ergens anders opgevangen en gaat direct naar een bassin of een meer.

In Nederland bestaat het grootste deel van het rioleringsstelsel uit gemengd vrijvervalriolering. Daarna wordt gescheiden vrijvervalriolering het meest gebruikt.

Hoe loopt het riool?

Nu je weet welke soorten riolering er zijn, vraag je je wellicht af hoe het water van jouw huis wordt afgevoerd. Bijna ieder huis is aangesloten op het riool. Dat van jou hoogstwaarschijnlijk ook. Een huis heeft twee verschillende aansluitingen op het riool. De eerste is voor het afvalwater en de tweede voor het regenwater. Dit water wordt in de openbare ruimte, zoals onder straten, pleinen en parken, afgevoerd. De weg kan ook zo zijn aangelegd dat het regenwater boven de grond wegstroomt. Via het riool loopt het gemengde afvalwater met regenwater of alleen het afvalwater naar de zuivering, waar het gefilterd wordt. Uiteindelijk komt dit gefilterde water weer in het grondwater terecht. 

Om het water zo goed mogelijk schoon te maken is het belangrijk dat je niets anders dan papier door de wc spoelt. Het doorspoelen van bijvoorbeeld vet kan ervoor zorgen dat het zuiveringsproces veel langer duurt, wat voor extra kosten zorgt. Indirect betaal jij hier aan mee. Ook kan het voor verstopping en slijtage van de leidingen zorgen.

Het riool onderhouden, dat doet Riocare voor jou!

Voor het afvoeren van het rioolwater is het belangrijk dat het riool goed onderhouden blijft. Het kan voorkomen dat het riool verstopt raakt. Leidingen kunnen scheuren of breken door slijtage. Weerselementen of andere externe factoren hebben ook invloed op de levensduur van jouw leidingen. Dit kan al snel voor lekkages zorgen en die wil je natuurlijk voorkomen. In deze gevallen kan het zo zijn dat de riolering geheel vervangen moet worden. Hier zijn professionals voor die je graag helpen om je problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Bij Riocare snappen we heel goed dat je niet met dit soort problemen wilt zitten. Daarom staan wij altijd voor jou klaar met specialisten die kennis en ervaring hebben in het ontstoppen en vervangen van de riolering. Ook kunnen wij een rioolinspectie uitvoeren als je vaak problemen ervaart met het riool.

Voor problemen met de riolering kan je gerust contact met ons opnemen. Wij bieden een garantietermijn van 4 weken aan. Is het probleem niet opgelost dan brengen wij geen kosten in rekening.

Neem contact opLees meer over Riocare
Ontstoppingsdienst Nijmegen
Open chat
Hallo, welkom bij Riocare!
Hoe kan ik je helpen?