Skip to main content

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u een selectie van vragen die u wellicht heeft omtrent uw riool en mogelijke werkzaamheden die hierbij komen kijken. Mocht uw vraag er niet tussen staan, kunt u altijd contact met ons opnemen door ons bijvoorbeeld te bellen.

Neem contact met ons op

Vragen

Waar wordt een verstopping door veroorzaakt?

Een verstopping van het riool kan veroorzaakt worden door oneigenlijk gebruik, doorspoelen van bijvoorbeeld vochtige doekjes, ophoping van vet, etensresten, wortelgroei, zand dat binnenkomt via breuken of andere beschadigingen en verzakkingen.

Kan ik zelf mijn riool ontstoppen?

Ervaart u klachten en denkt u dat u uw riool moet (laten) ontstoppen?  Dan kunt u dit wellicht zelf verhelpen. Wij zullen kort toelichten hoe u uw riool wellicht zelf kunt ontstoppen.

Het belangrijkste is om eerst te achterhalen waar de verstopping zit. Merkt u bijvoorbeeld dat zich problemen voordoen om meerdere plekken? Dan zit het probleem hoogstwaarschijnlijk in de riolering onder uw huis. Als het probleem zich inderdaad in de riolering onder uw huis bevindt, kunt u het probleem niet zelf verhelpen. Wij raden u dan aan om er een rioleringsspecialist bij te betrekken. Neem dan gerust contact met ons op, dan helpen wij u graag van het rioleringsprobleem af.

Soda

U kunt uw riolering/afvoer ontstoppen met soda. Dit doet u door met een theelepel wat soda in de afvoer te scheppen en dit een aantal minuten te laten intrekken. Spoel de afvoer vervolgens goed door met koud water. Deze stap moet u een aantal keer herhalen. Door de ontvettende werking van soda zullen haren en zeepresten sneller loslaten. Dit kan wellicht al genoeg zijn om de blokkade in uw riolering te verhelpen.

Ontstopper

Een ontstopper een redelijk bekende manier om zelf een riool te ontstoppen. Door het gebruik van een ontstopper kunt u een drukverschil in de afvoer creëren. Dit drukverschil kan ervoor zorgen dat hetgeen wat de problemen veroorzaakt, loskomt. U merkt dat het werkt wanneer een deel van het restafval na een tijd uit de afvoer komt. Spoel na het ‘ploppen’ goed na met water. Wellicht moet u het ‘ploppen’ een aantal keer herhalen, voordat de afvoer weer goed doorloopt.

Ontstoppingsmiddelen

Wellicht had u de ontstoppingsmiddelen al wat eerder in het rijtje verwacht, maar het heeft een rede dat we deze als laatste bespreken. Hoewel u in de schappen van de supermarkt genoeg ontstoppingsmiddelen kunt vinden, raden wij het gebruik hiervan ten zeerste af. Het gebruik van deze chemische middelen kan namelijk een heel negatief effect hebben op uw afvoer en op uw huid wanneer het hierop komt. Daarbij vervuilt u hiermee ook het water in de riolering, wat onnodig is.

Wat kost het ontstoppen van riolering?

De kosten van het laten ontstoppen van uw riool zijn afhankelijk van hoe lang onze mensen nodig hebben om het probleem voor u op te lossen. Bij Riocare werken wij met een starttarief vanaf €115,-, waarbij een halfuur arbeidsloon, voorrijkosten en gebruik van materiaal zitten inbegrepen. Dit starttarief is voor particulieren inclusief btw. Wilt u een ontstoppingsprobleem laten oplossen voor uw bedrijf, dan geldt ook het starttarief van €115,-, maar is de prijs exclusief btw.

In de avonduren, weekenden en op nationale feestdagen werken we met andere tarieven. Neem een kijkje op www.riocare.nl/tarieven voor de meest actuele tarievenlijst.

Hoe gaat het laten ontstoppen van mijn riool in zijn werk?

Dat is afhankelijk van waar de verstopping zich bevindt en hoe groot deze verstopping is. Bevind de verstopping zich buiten, dan wordt er gebruik gemaakt van een hogedruk rioolreinigingsmachine. Hiermee wordt de rioolleiding onder hoge druk met water gereinigd en zo ook ontstopt. Bevind de verstopping zich binnen, dan wordt er gebruik gemaakt van een elektrische machine die de ongewenste materialen als het ware lost wrikt en deels ook mee terug neemt uit de te reinigen leiding. Wordt de verstopping veroorzaakt door ophoping van vet of wortelgroei? Dan wordt er gebruik gemaakt van speciale speciaal gereedschap waarmee we het vet of de wortel weg kunnen frezen. Uiteraard gebeurt het riool ontstoppen allemaal zonder de rioolleiding te beschadigen.

Hoe lang duurt het laten ontstoppen van mijn riool?

In 80% van de gevallen lossen wij uw rioolprobleem binnen het eerste half uur op. Zo betaalt u niet meer dan het starttarief en werkt het rioleringsstelsel weer naar behoren. Echter komt het ook voor dat de werkzaamheden meer tijd in beslag nemen, dit is afhankelijk van de omvang van de klus.

Moet ik thuisblijven wanneer mijn riool wordt ontstopt?

Thuis zijn wanneer wij uw riool ontstoppen is niet noodzakelijk maar heeft wel de voorkeur. Het is in beide gevallen van belang dat u bereikbaar blijft voor eventueel overleg of overige zaken. Wij laten de werkplek netjes achter en trekken de deur achter ons dicht als we klaar zijn met het ontstoppen, onderzoeken of vernieuwen van uw riolering.

Waar gaat het materiaal naar toe waardoor de verstopping wordt veroorzaakt?

Ons afvalwater en alles wat daarin mee gespoeld wordt komt uiteindelijk terecht bij de waterzuivering. Hier wordt als eerste het grove vuil eruit gefilterd, verzameld en in de meeste gevallen verbrand. Het afvalwater stroomt ondertussen verder naar het volgende proces van de zuivering en komt terecht in een grote waterbak. Hierin worden de overige afvalstoffen opgegeten door bacteriën, zodat het uiteindelijk weer schoon genoeg is om aan de natuur terug te geven.

Is het ontstoppen of inspecteren schadelijk voor mijn rioleringsstelsel/rioolleidingen?

Nee, in eerste instantie is uw riool ontstoppen of inspecteren niet schadelijk. Doordat wij uitsluitend gebruik maken van modern en gespecialiseerd materieel kunnen wij ten alle tijde ons materieel exact aanpassen op de diameter van de rioolleiding. In combinatie met onze jarenlange ervaring en kennis weten wij uw riolering geheel intact te houden en ontstaat er geen schade. Echter komt het regelmatig voor dat er na het ontstoppen of inspecteren bestaande schades aan het licht komen waar verdere actie op ondernomen dient te worden. 

Hoe werkt een rioolinspectie?

Bij riool gerelateerde klachten, die meerdere keren terugkomen, voeren wij rioolinspectie uit. Dit doen wij door middel van een inspectiecamera. Hierdoor kan graaf-/sloopwerk voorkomen worden.

Tijdens de rioolinspectie gaat er een camera in uw riool om beelden te maken van de huidige staat van uw riool en om de oorzaak van uw rioleringsproblemen te achterhalen. Aan de hand van het inspectierapport wat wij vervolgens voor u opstellen, maken we verdere plannen voor het oplossen van de rioleringsproblemen.

Wanneer het probleem is vastgesteld, kunnen we overgaan op het ontstoppen van de riolering, of wanneer de problemen dermate groot zijn, op het vervangen van (een deel van) het riool.

Wat kost een rioolinspectie?

Rioolinspectie valt bij Riocare onder bijkomende kosten, en dus buiten het starttarief van € 115,- voor de ontstoppingsdienst. Voor een rioolinspectie rekenen wij € 155,- voor het eerst uur en daarna € 28,75 per kwartier. Wanneer wij al bij u op locatie zijn, voor bijvoorbeeld een verstopping, betaald u een toeslag van € 85.- voor een camera inspectie. Neem een kijkje op www.riocare.nl/tarieven voor de meest actuele tarievenlijst.

Kan ik voor verrassingen komen te staan, zoals het openbreken van mijn vloer of tuin?

Dat u voor verrassingen komt te staan proberen wij ten alle tijde zoveel mogelijk te beperken. Echter kunnen er voor, tijdens of na de werkzaamheden schades aan het licht komen waarvan u nog niet op de hoogte was.

Bij een rioolinspectie met een camera is het in de meeste gevallen niet nodig om vloeren of de tuin open te breken, echter is iedere situatie anders en kan dit in sommige gevallen wel nodig zijn. Bij vernieuwingswerk of herstelwerkzaamheden bestaat die kans overigens altijd.

Mocht het voorkomen dat bijvoorbeeld een gedeelte van uw tuin of uw vloer binnen opengebroken dient te worden, dan zorgen wij ervoor dat dit eerst duidelijk met u wordt overlegd. Dit geld ook voor de mogelijkheden met betrekking tot herstelwerkzaamheden

Moet ik thuisblijven bij een rioolinspectie?

Thuisblijven tijdens onze werkzaamheden bij u op locatie, zoals rioolinspectie, is niet hoogstnoodzakelijk maar heeft wel de voorkeur. Het is in beide gevallen van belang dat u bereikbaar blijft voor eventueel overleg of overige zaken. Bij het uitvoeren van een camera inspectie heeft u altijd de mogelijkheid om de beelden live mee te bekijken. Zo weet u direct in welke staat het desbetreffende gedeelte van het rioolstelsel zich verkeerd.

Wanneer moet mijn riolering vervangen worden?

Wanneer uw rioleringsproblemen zich meerdere keren opnieuw voordoen, na het oplossen ervan, adviseren wij u om uw riolering te laten inspecteren door ons team. Tijdens een rioolinspectie kijken onze specialisten of er sprake is breuken, verzakkingen of andere problemen. Wanneer de problemen niet op te lossen zijn, adviseren wij om de leidingen van uw riolering, of een deel hiervan, te laten vervangen.

Er is van tevoren niet met zekerheid te zeggen of u uw riolering moet laten vervangen. Denkt u dat uw riolering toe is aan vervanging, neemt u dan contact met ons op. Wij zullen uw riolering inspecteren en met onze expertise bekijken of een vervangen inderdaad nodig is. Onze specialisten zullen vervolgens, in overleg met u, tot een oplossing komen.

Wat kost het om riolering te laten vervangen?

De prijs voor het vervangen of herstellen van de riolering hangt af van meerdere factoren. Omdat het maatwerk betreft kunnen wij niet zomaar een inschatting geven van de kosten. Mocht u behoefte hebben aan een specifiekere prijsindicatie, kunt u altijd bellen 024 20 22 500 / 026 20 22 477 met één van onze medewerkers voor advies of een offerte.

Wilt u liever niet bellen? U kunt ons ook altijd mailen of een contactformulier invullen.

Hoe gaat het vervangen van riolering in zijn werk?

Ons motto is 'ontstoppen, onderzoeken, vernieuwen'. In de meeste gevallen gaat er bij vernieuwingswerk of herstelwerkzaamheden een verstopping vooraf. Blijft de verstopping terugkomen of vermoed een van onze specialisten dat er meer aan de hand is, wordt er in overleg met de opdrachtgever een rioolinspectie met een camera uitgevoerd. Als uit het inspectierapport blijkt dat het vernieuwen van het rioolstelsel of een gedeelte hiervan noodzakelijk is, wordt het werk opgenomen en een offerte op maat opgesteld. Wordt hier akkoord op gegeven, dan nemen wij de camera inspectie voor onze rekening.

Moet mijn vloer open worden gebroken bij het vervangen van de riolering?

Bij het vervangen van riolering kan het voorkomen dat er een gedeelte van bijvoorbeeld uw tuin of vloer binnen opengebroken dient te worden. Uiteraard doen wij als team Riocare ons uiterste best om dit zo veel mogelijk te beperken. Mocht het voorkomen dat bijvoorbeeld een gedeelte van uw tuin of uw vloer binnen opengebroken dient te worden, dan zorgen wij ervoor dat dit eerst duidelijk met u wordt overlegd. Dit geld ook voor de mogelijkheden met betrekking tot herstelwerkzaamheden.

Kan ik problemen krijgen met de aansluiting op mijn sanitaire, nadat mijn riolering is vervangen?

Problemen met het sanitaire na het vervangen van de riolering zijn uitgesloten. De werkplek wordt door de specialisten van Riocare teruggebracht naar oude staat en zullen niet vertrekken zonder dat een juiste doorstroming gecontroleerd is.

Kunnen kosten ook verrekend worden met de gemeente?

Iedere woning is voorzien van een eigen erfscheidingsput. Deze bevind zicht meestal tegen de erfgrens van uw perceel. Dit is de grens tussen uw grond en de gemeentegrond. Wanneer er zich een rioolprobleem voordoet en de oorzaak bevindt zich vanaf uw zijde achter de erfscheidingsput, dan komen in veel gevallen de kosten voor rekening van de gemeente. Mocht het zo zijn dat de eigenaar van het perceel de veroorzaker is van het rioolprobleem, dan kan de gemeente de kosten komen verhalen op de eigenaar.

Welk materieel gebruiken jullie bij Riocare?

Wij als Riocare, uw lokale rioolspecialist, werken uitsluitend met het meest moderne en geavanceerde materieel. Dit om het rioolstelsel volledig intact te kunnen houden, maar ook om onze negatieve impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Of het nu gaat om hogedruk rioolreinigingsmachines uitgerust met een zuinige brandstofmotor, elektrisch gereedschap, inspectiecamera's of bedrijfsbussen voorzien van een euro 6 motor. Door bewust te ondernemen, proberen wij rekening te houden met ieder zijn omgeving.

Moet ik mijn riool ontluchten?

Het ontluchten van het riool is in principe niet iets wat u regelmatig hoeft te doen. Daar is een ontluchtingssysteem voor. In Nederland is het zelfs verplicht om een ontluchtingssysteem te hebben voor uw riolering. Dat systeem is ervoor bedoeld om ongewenste geuren vanuit de riolering af te voeren naar buiten zonder dat u er binnen last van hebt. Zoals u misschien kunt bedenken ruikt die lucht niet erg fris en om te voorkomen dat de lucht via een afvoer in uw huis omhoogkomt, bestaat het ontluchtingssysteem. Dit systeem zit aangesloten op een pijp op uw dak. Hier kan de lucht rustig uit het riool stromen, zonder dat daar klachten van stank van komen.

Mocht er bij u thuis borrelend water uit uw afvoer komen, dit is vaak bij het toilet, duidt dit waarschijnlijk op problemen met het ontluchtingssysteem. De lucht komt dan waarschijnlijk toch via uw afvoer naar buiten, in plaats van via het daarvoor bedoelde systeem. Om dit probleem te verhelpen kunt u het best een rioleringsspecialist in schakelen, zoals Riocare.

Ervaart u dit bovenstaand probleem? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij kunnen uw riool onderzoeken, om het probleem te lokaliseren, en deze vervolgens voor u verhelpen.

Mijn riool borrelt bij regen, hoe kan dat?

Wanneer uw riool borrelt bij hevige regenval, kan dit duiden op een probleem met het ontluchtingssysteem van uw riool. Bij hevige regenval moet er in korte tijd veel water afgevoerd worden door het riool, wat automatisch betekent dat er veel lucht uit het riool moet ontsnappen. Wanneer de ontluchtingspijp, die het afvoeren van de lucht normaal regelt, het niet aankan, komt de lucht uiteindelijk door uw afvoer naar boven.

Wanneer dit een keer gebeurt, is dat niet gelijk een probleem. Wanneer het probleem zich vaker voordoet, is het wel verstandig om hier een rioolspecialist bij te betrekken. Wij van Riocare helpen uw graag bij dit soort problemen. U kunt altijd contact met ons opnemen, dan zullen wij uw rioleringsprobleem zo snel mogelijk voor u oplossen.

Mijn riool stinkt bij regen, hoe kan dat?

Stank uit uw riool wijst vaak op een rioleringsprobleem, ontstaan door een verstopping of breuk. Mocht de stank zich voordoen na een hevige regenbui, kan dit verschillende oorzaken hebben.

Het kan zo zijn dat de regenbui zo heftig is geweest dat de lucht in het riool ook ontsnapt via uw afvoer, in plaats van enkel via het ontluchtingssysteem (hier wordt bij de twee bovenstaande vragen meer informatie over gegeven). Als tweede kan het wijzen op een lekkage. Wellicht is er een breuk in het riool ontstaan door de grote hoeveelheid water die het riool moet afvoeren. Als laatste kan het wijzen op een droogstaand sifon. In dit sifon hoort altijd een klein laagje water te staan, om stank tegen te gaan. Bij hevige regenval kan het zo zijn dat dit laagje water als het ware uit de sifon het riool in wordt gedrukt/gezogen. De sifon staat dan droog, hierdoor kunt u last krijgen van stankoverlast.

Ervaart u stankoverlast na hevige regenval? Bel dan Riocare, wij zullen onderzoek doen naar de oorzaak van de stankoverlast en zullen dit probleem voor u oplossen.

Wat als ik na een tijdje weer problemen krijg met mijn riool?

Heeft u binnen 4 weken na het laten ontstoppen van uw riool, last van dezelfde problemen. Dan heeft u recht op garantie. Wij zullen dan kosteloos het probleem opnieuw verhelpen. Hier zit echter wel de voorwaarde aan verbonden dat het gaat op dezelfde problemen, in hetzelfde gedeelte van het riool, en dat er geen sprake is geweest van onredelijk gebruik van uw riolering.

Meer informatie over de garantie bij het ontstoppen van uw riool, kunt u vinden op de pagina over ons garantiepakket.

Riool ontstoppen

Het ontstoppen van het riool gebeurt middels het reinigen van het riool of de afvoer. Vaak is er bij een verstopping sprake van ophoping van vuil, restafval, vet of wortels. Om het afvalwater vervolgens weer goed af te kunnen voeren, moet een verstopping zo snel mogelijk verholpen worden.

Bekijk deze dienst

Rioolinspectie

Soms kan het lastig zijn om van buitenaf de oorzaak van het rioolprobleem te achterhalen. Wanneer dit het geval is, wordt in overleg met de opdrachtgever een rioolcamera inspectie uitgevoerd. Middels deze wijze van rioolinspectie, kunnen onze specialisten duidelijk in beeld brengen wat de staat is van de riolering en achterhalen waar het probleem door wordt veroorzaakt.

Bekijk deze dienst

Riolering vervangen

Wanneer wij een rioolinspectie hebben uitgevoerd voor u en de problemen dermate groot zijn, kan het zijn dat wij u aanbevelen om de riolering te laten vervangen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de gehele riolering vervangen moet worden. Het kan ook slechts om een gedeelte van de riolering gaan dat toe is aan vervanging.

Bekijk deze dienst
Open chat
Hallo, welkom bij Riocare!
Hoe kan ik je helpen?