Skip to main content

Is je wasbak verstopt? Bij een hardnekkige verstopping kan het lastig zijn om de wasbak goed te ontstoppen. Wij geven je daarom een aantal tips zodat jij het toch zelf kunt doen. Volg deze stapsgewijs en voor je het weet is je wasbak weer helemaal vrij van verstopping. We leggen je in deze blog precies uit hoe je zelf je wasbak effectief kunt ontstoppen. Lukt het toch niet of vind je het een te vies karwei? Dan staat Riocare voor je klaar!

Hoe voorkom je dat je wasbak verstopt raakt?

Voordat we ingaan op de oorzaken en het verhelpen van de verstopping, is het goed om te benoemen hoe je een verstopte wasbak kunt voorkomen. Dit scheelt je op lange termijn namelijk veel tijd, moeite en geld. Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Zorg na ieder gebruik dat je wasbak weer goed schoon is. Een aantal dingen waar je op kunt letten zijn:

 • Haal je haren uit de wasbak na het kammen of borstelen.
 • Maak je wasbak regelmatig schoon met soda, azijn en heet water.
 • Komen er vaak etensresten of dergelijke in je wasbak terecht? Dan is het plaatsen van een zeefje over het afvoerputje een goede oplossing. Deze houdt alle etensresten tegen.
 • Heb je je handen gewassen met zeep? Spoel de wasbak dan na met warm water.
 • Giet geen chemicaliën door de afvoer van je wasbak.
Neem contact opLees meer over Riocare
Loodgieter of ontstoppingsdienst in Arnhem

Oorzaken van een verstopte wasbak

Je wasbak is verstopt, super vervelend. Een aantal veelvoorkomende oorzaken van een verstopte wasbak zijn:

 • Haren en zeepresten
  De meest voorkomende reden waarom jouw wasbak verstopt raakt is de verzameling aan haren en zeep die zich in de leiding van je wastafel nestelt. Vaak kun je een rubberen ontstopper gebruiken om deze los te wrikken.
 • Een prop in de hoofdleiding
  Een vervelende reden waardoor jouw wasbak verstopt kan raken is een prop in de hoofdleiding. Alle afvoeren in jouw huis lopen naar één hoofdleiding. Als hier een ophoping van afval vormt, is het waarschijnlijk dat je wasbak en andere afvoeren geen afvalwater meer laat wegspoelen. Dit heet ook wel een totale verstopping. In zo’n geval kan alleen een specialist het probleem oplossen.
 • Een andere reden voor de verstopping
  Het is mogelijk dat het probleem dieper in de leiding van je wasbak zit. het kan namelijk voorkomen dat, door slijtage of andere natuurlijke elementen, de leiding is gaan scheuren of breken. Dit kan komen door de aarde die is gaan verzakken of doordat wortels van bomen door de leiding groeien. Is dit het geval? Dan kun je het beste je rioolspecialist een inspectie laten doen. Zij stellen het probleem vast en geven advies.

7 tips om je wasbak te ontstoppen

 • Gebruik een rubberen plopper
  De makkelijkste manier om een kleine verstopping te verhelpen is het gebruiken van een plopper. Zorg dat er een laagje water in de wasbak staat, zodat de plopper vacuum kan zuigen. Zo komt de verstopping weer omhoog en kun je het verwijderen.
 • Je wasbak ontstoppen met soda
  Giet wat baking soda en kokend water in je wasbak en laat het ongeveer 12 uur inwerken. Spoel hierna nog eens kokend water door de afvoer. Herhaal dit proces totdat de verstopping verholpen is.
 • Combineer soda met azijn
  Een krachtige combinatie is baking soda gemengd met azijn. Het zal gaan bruisen, dus let goed op dat je het niet in je gezicht krijgt. Giet het mengsel samen in de wasbak en laat het de hele nacht inwerken. Spoel het daarna weg met kokend water.
 • Controleer de sifon (zwanenhals)
  De zwanenhals is een leiding met een kromming. Hier kunnen resten ophopen. Je kunt deze sifon losmaken en vervolgens goed schoonmaken. Zorg bij het terugplaatsen dat je de sifon weer goed terugzet, anders kan de wasbak gaan lekken.
 • Gebruik geen chemicaliën voor je verstopte wasbak
  Chemische middelen werken vaak goed tegen verstopping, maar richten tegelijkertijd veel schade aan. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel slecht voor het milieu.
 • Gebruik een ijzerdraad
  Maak een haakje met een ijzerdraadje en duw deze door de gootsteen tot je de verstopping voelt. Haal het vervolgens met een draaiende beweging naar boven. Verwijder het vuil en gooi dit vervolgens bij het afval.
 • Een ontstoppingsveer
  Werken alle bovengenoemde methoden niet? Dan is de laatste mogelijkheid een ontstoppingsveer. Ook hier duw je door de gootsteen tot je de verstopping voelt. Haal de veer weer in een draaiende beweging omhoog en verwijder het vuil. Deze methode is wel risicovol, omdat als je te hard duwt je de leidingen kunt beschadigen.

Wat kan Riocare voor jou betekenen?

Heb jij al onze tips uit deze blog geprobeerd, maar niets helpt? Dan is het tijd om de professional in te schakelen. Riocare is gespecialiseerd in het verhelpen van verstoppingen en vervangen van beschadigde leidingen. Ook voeren wij rioolinspecties uit om dieper liggende problemen te achterhalen. Neem voor meer informatie contact met ons op!

Neem contact opLees meer over Riocare
Riocare Arnhem Nijmegen
Open chat
Hallo, welkom bij Riocare!
Hoe kan ik je helpen?